A Magyar Ifjúsági Konferencia munkája megmutatja, hogy a Kárpát-medence összeköti az itt élő magyar fiatalokat, s olyan rangos szereplőket kapcsol össze, mint a cserkészszövetségek, a hallgatói- és diákönkormányzatok vagy akár a politikai ifjúsági szervezetek.

Ennek révén olyan programokat is köszönhetünk nekik, mint a Bálványosi Nyári Szabadegyetem, a Gombaszögi Nyári Tábor vagy a drávaszögi Fiatalok Fesztiválja – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a MIK  tavaszi ülésén, szombaton Kolozsvárott.

Az ülésen Rétvári Bence szólt arról, hogy a Magyar Ifjúsági Konferencia határon innen és túli magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztető fóruma, amely a magyar Kormány kezdeményezésére még 1999-ben jött létre Budapesten. Alapvető célkitűzése a határon túli és magyar egyházi és civil szervezeteket bevonni az össznemzeti ifjúságpolitika alakításába.

A MIK ülésén a Kormány képviselői bemutatták az ifjúsági szervezetek számára elérhető pályázati lehetőségeket. Schanda Tamás, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kolozsvári konferencia egyik legfontosabb témája az összefogás és a szolidaritás vállalása a kárpátaljai magyar fiatalokért, ezért a MIK elnökének javaslatára a találkozó egész ideje alatt lehetőség nyílt adományok felajánlására.

A Magyar Ifjúsági Konferencia következő őszi ülését a Magyar Ifjúsági Szövetség közreműködésével Makó városában tartja meg.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma