Közleményben javasol megoldást a gólyatábori erőszakos cselekmények ügyében a Magyar Ifjúsági Szövetség (MISZ).

“A MISZ szerint az egyetlen jó megoldás a gólyatábor atrocitásainak megoldására a soft szabályozási rendszer, melyet a fiatalok tapasztalatai alapján fejleszt a szövetség. Az összes, máig napvilágot látott problémát elemezve, az ifjúság bevonásával készített gólyatábori segédanyag és regisztrációs rendszer alapja a megelőzés, a követhetőség és az anonim vészjelzési lehetőség. A MISZ meggyőződése, hogy a napokban folyó vizsgálatok „eső után köpönyeg”, ami nem védi meg a jövő gólyáit.

Felelősséget vállaló, a társadalomban hasznos feladatok ellátására képes fiatalok száma egyre csökken. A trend megfordításának támogatására vállalkozó MISZ első bástyáját Szegeden nyitotta meg. A szövetséghez már sokan csatlakoztak, ami erős bástyája kíván lenni az ifjúságnak. A szervezet fő célja a fiatalok védelme, nevelése és felkészítése a felnőtté válásra. A munka azonnal és lendületesen kezdődött meg, hiszen a gólyatábor napokban felmerült problémái a tagok közt gyakori beszédtéma. Egyöntetű volt a vélemény abban, hogy a gólyatábor egy fontos mérföldkő, a fiatalkor meghatározó élménye. Ennek az élménynek azonban pozitívnak kell lennie. A túlszabályozás nyilvánvalóan a tábor hangulatát venné el, míg a most uralkodó szabadelvűség a táborban elszenvedett atrocitásokat növeli.

A MISZ egyszerű logika elvén a felsőoktatási intézmények adatbázisait, a szociális hálókat, az okos telefonok adta lehetőségeket és tapasztalatok szülte elképzelések kivonatait javasolja egybegyúrni egy saját fejlesztésű szoftverbe. Első pont az illetéktelenek kiszűrése a regisztrációval, hogy pontos adatok legyenek az ott jelenlévőkről, mind úgy a szervezőkről. A rendőrség adatbázisának szűrőkénti használata egyenlőre csak a tervekben van, ehhez a minisztériumok akarata és további egyeztetés is szükséges. A szoftverben a tervezett programokat is rögzíteni kell, azok tartalmát egy arra kijelölt grémium hivatott ellenőrizni. Részletesebb leírást ma még nem árul el a szövetség, mivel azt tartja helyesnek, ha mindenekelőtt a felelős vezetői szervekkel, így elsőként a minisztériumok – mint például az EMMI – megfelelő munkatársaival egyeztetnek. Ezt követi a sajtó részletes tájékoztatása, hogy a 2015-ös év gólyái nyugodtan táborozzanak, szüleik kevésbé aggódjanak, a szervezők pedig biztosak lehessenek, a visszaélés lehetősége a minimálisra csökkent. A gólyatábor így megmaradhat olyannak, amilyennek mindenki szeretné, spontánnak, de biztonságosnak, amivel a kellemetlen, nem kívánt problémák, zaklatások a minimumra csökkenthetőek, míg bármely történés kivizsgálása akár évekre visszamenőleg is megoldható” – írja a közlemény.

Forrás: szegedma.hu